Vi ser idag en trend att fler och fler beställare efterfrågar återbrukade produkter i takt med ökade miljöproblem. Viljan att spara energi men också behovet att minska koldioxidutsläppen ligger till grund. Idag ser vi hur stora byggföretag i Sverige men också utomlands allt mer fokuserar på att återbruka material från sina projekt och byggen. Generellt sett är återbrukat stål överlägset med nära noll utsläpp per massenhet. Med relativt enkla metoder kan befintligt material kvalitetssäkras och användas på nytt.
Bygg- och fastighetsbranschen står för en betydande del av samhällets materialanvändning och miljö- och klimatpåverkan. Byggsektorn producerar 35 procent av allt avfall inom EU och står för mer än 20 procent av Sveriges koldioxidutsläpp enligt Vinnova (Verket för innovationssystem).
Balk men också olika former av plåt som kan användas till estetiska och väderskyddade applikationer är de produkter som efterfrågas mest och marknaden växer. Boverket tillsammans med Naturvårdsverket tittar på frågan om återbruk för olika byggmaterial för att i framtiden kunna ge vägledning kring återbruk av byggprodukter. Nyligen fick myndigheterna också ett uppdrag och anslag att öka cirkulariteten i byggbranschen. Resultatet ska redovisas för regeringen i december 2024.
Järnmalmer har fått in ett antal intressanta projekt där beställaren vill återbruka material och med vårt breda kontaktnät har vi hittat lösningar tillsammans med kunden som både ger ett bättre ekonomiskt utfall men också betydande miljömässiga fördelar.
Christoffer Wikström ansvarar för återbrukat material inom Järnmalmer. – Vi ser ett växande behov av återbruk inom byggsektorn, en spännande utveckling som går hand i hand med ökad cirkularitet och minskade utsläpp.